Υπηρεσίες

Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell

Μια παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Ο σκοπός

Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συμμετοχή των «ηγετών» του σήμερα και του αύριο που επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη.

Πέραν της απόδοσης και του συναγωνισμού, ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενσωματώνει τις αξίες της Αειφόρου Ανάπτυξης σε επίπεδο σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων, της διαχείρισης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Ο σκοπός

Με τη συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, οι μαθητές και οι φοιτητές μαθαίνουν περισσότερα για το πώς μπορούν να διαχειρίζονται ένα πρόγραμμα από το Α έως το Ω, από τη σχεδίαση μέχρι τη χρηματοδότησή του. Ο σκοπός είναι η σχεδίαση ενός οχήματος με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου μέσα στα στενά πλαίσια ενός προϋπολογισμού!

Για να επιτύχουν αυτό το επίπεδο οικονομίας καυσίμου, οι ομάδες εργάζονται όλο το χρόνο πάνω σε ένα πραγματικά τεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να παράγουν αποτελέσματα.

Εξερευνώντας νέες ιδέες, οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell κατασκευάζουν τα αυτοκίνητα του αύριο με καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, αυξημένη εξοικονόμηση καυσίμου και καθαρότερη καύση.

Οι Ομάδες μπορούν να συμμετέχουν στις εξής κατηγορίες:

Κατηγορίες Ιδρυμάτων

  • Σχολεία
  • Μεταδευτεροβάθμια Τεχνικά και Επαγγελματικά Ιδρύματα
  • Πανεπιστήμια και Μηχανολογικά Ιδρύματα
  • Ανεξάρτητοι φορείς (μόνο για την κατηγορία οχημάτων Prototype)

Κατηγορίες Οχημάτων

  • Prototype
  • Urban Concept 

Πηγές Ενέργειας

  • Βενζίνη
  • Ντίζελ
  • Ηλεκτρική Μπαταρία
  • CNG
  • Υδρογόνο

 

Την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Μαραθωνίου στην Ευρώπη, το 1985, η νικήτρια ομάδα διένυσε απόσταση 680 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας 1 λίτρο βενζίνης. Σήμερα, οι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις, από την κατασκευή αυτοκινήτων με εκτυπωτές 3D μέχρι τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας ως καύσιμο. Το ρεκόρ ανέρχεται στα 3.771 χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης, μια απόσταση αρκετή για να καλύψει μια διαδρομή από το Λονδίνο στη Ρώμη και πάλι πίσω, με μόλις ένα λίτρο καυσίμου.

Οι Ελληνικές συμμετοχές για το 2017

Συνολικά, 178 ομάδες φοιτητών από 28 χώρες εργάστηκαν σκληρά για να ολοκληρώσουν τα εξαιρετικά αποδοτικά οχήματά τους, προκειμένου να ανταγωνιστούν στην εμβληματική πόλη του Λονδίνου. Ο διαγωνισμός προκαλεί τους φοιτητές να διευρύνουν τα όρια της ενεργειακής απόδοσης, καθώς οι ομάδες καλούνται να διανύσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας:

Η ομάδα «Προμηθέας»

Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος. Αυτή θα έννατη συνεχόμενη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.

Η ομάδα «TUC Eco Racing»

Η ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Σπύρος Λούης. Αυτή θα είναι η δέκατη συμμετοχή της ομάδας στο Μαραθώνιο, στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen), όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.

Η ομάδα «Ποσειδώνας»

Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης. Αυτή θα είναι η έκτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Prototype (Battery Electric).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Γιώργος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Coral Α.Ε., δήλωσε:

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε φοιτητές από όλη την Ευρώπη να συγκεντρώνονται για να ξεπεράσουν τα όρια της τεχνολογίας με σκοπό να βρουν λύσεις για τα θέματα κινητικότητας του μέλλοντος. Υπάρχει μια εξαιρετικά δημιουργική ατμόσφαιρα και συνεργατικότητα, που καθιστούν τον Μαραθώνιο ένα ξεχωριστό και εξαιρετικά επιμορφωτικό γεγονός! Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα είναι και φέτος μέρος αυτού, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά δεν σταματά να αγωνίζεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Η Coral στέκεται ενεργά στο πλευρό των ελληνικών ομάδων και υποστηρίζει τις προσπάθειές τους!».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, δείτε το: http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html

Οι Ελληνικές συμμετοχές για το 2017 Οι Ελληνικές συμμετοχές για το 2017
}